info@glashatai.com 19:34 30.07.2021

Сапунката “Пернишка култура


Сапунката “Пернишка култура

Предстоят съкращения в културата на Перник. Това става ясно от интервю на ресорният зам. кмет Стефан Кръстев пред БНТ. "Отделни щатни бройки, за които се прецени, че не са ефективни за развитието на културата в града ни е възможно да бъдат съкратени." казва Кръстев пред националната медия, като подчертава, че съкращения няма да има в оркестрите и театъра на Перник.

Сапунката "Съкращения в пернишката култура"

Казусът със съкращенията в пернишката култура взема да заприличва на сапунен сериал и вече сме някъде след 100-ната серия. В началото беше писание във вероятно приближен на властта местен сайт, който "изпоуволни" де каквото имаше музикант и актьор в този град. После анкетира перничани и изкара удобен за предстоящите съкращения резултат.

Творците  недоумяваха какво се случва и защо. Питаха се защо няма официална информация. Апропо подобни въпроси си задаваха и доста перничани /все пак  не всички  разбират от публични комуникации, за да си обяснят случващото се/. Така музиканти и артисти бяха държани известно време в шах.

По-късно обаче получиха широка подкрепа както на публика така и на колегите си в страната и в странство.
Днес е ясно, че при тях няма да има съкращения. Това е добре, защото не бива с лека ръка да се затриват градени със столетия културни институции.


Кои точно ще са съкратените, все още не е ясно. А сапуненият сериал продължава почти два месеца  Не е ясно и на какъв принцип ще се случи това.

 Сигурно е само едно, работодателят има своето право да избира работниците си. В конкретният случай работодател е Община Перник. Там са и ножът и хлябът, както се казва. Със сигурност никой няма да оспори правото на зам.кмета да подбира екипа си. Колкото по-бързо и ясно стане това, обаче толкова по- човешки ще бъде за хората. Някои от тях са със сериозни биографии в областта и не заслужават да лягат и да стават с мисълта имат ли работа или трябва да си търсят такава.
Пък и по-PR- ски би било за кметския екип. Сега излиза, че или няма правила или те не се оповестяват.
„Най-вероятно ще има съкращения на кухи бройки или бройки, които не допринасят за културното развитие на града, но в момента няма как да се даде конкретен отговор кои ще са те. Провеждат се срещи и се обсъжда въпроса“ е казал Кръстев пред БНТ,

Бъдещето на културата и културният продукт - нова сюжетна линия в сериала

Според зам. кметът  "предвидения бюджет за култура от половин милион лева ще бъде разходван на състезателен принцип и ще се даде възможност на културните институти на града да достигнат до повече перничани. "

До тук добре. Възникват обаче серия въпроси, достойни за още поне 100 серии от сапунката:

Сред тях са: Кой ще реферира състезанието?, Кой ще е този, който ще оценява проектите, състезаващи се за пари?. Какви ще са критериите?, Оценяващите музикални, театрални и проекти в другите сфери на изкуството едни и същи ли ще бъдат.?  Ако "да" къде ще се намерят такива, разбиращи от всички видове изкуство специалисти?  Ако "не", колко ще бъдат тези екипи? Кой ще ги подбира? Колко ще им се плаща?

Всичките тези въпроси обещават поне още 200 серии на сапунката за перничката култура. Предстои да видим дали те ще отведат към комичен или към трагичен финал.

 

Л. Седевчева


Публикувана на 15.01.2021


0 коментара