info@glashatai.com 03:39 26.02.2021

Денят на влюбените е. Какво не знаем за него


Денят на влюбените е. Какво не знаем за него

В последните години бългатите свикнаха да отбелязват Деня на влюбените Свети Валентин. Ина  различни теории за произхода на деня на Св. Валентин, но най-популярните датират от времето на Римската империя по време на управлението на Клавдий II 240 г. н с пр.н.е. Клавдий не искал мъжете да се женят по време на война, защото вярвал, че необвързаните мъже са по-добри войници. Епископ Валентин се противопоставил на този закон и провеждал тайно сватбени церемонии. Заради това бил хвърлен в затвора и след това екзекутиран по заповед на Императора на 14ти февруари.

Днес малко хора знаят това, а празникът се е превърнал в индустрия на безполезни сувенири и цветя. Интересен е фактът, че  73% от хората, които купуват цветя на св. Валентин, са мъже, а само 27% са жени, а  15% от жените пращат сами на себе си цветя на св. Валентин.

Най-предпочитаните на този ден са розите, защото червената роза била любимото цвете на Венера, римската богиня на любовта. Червените рози се считат за цветето на любовта, защото червеният цвят символизира силни романтични чувства.

А първата кутия за шоколадови бонбони във формата на сърце е произведена през 1868 година. Днес за празника на влюбените се продават повече от 36 милиона кутии с шоколадови бонбони във формата на сърце.

И нещо любопитно. Почти никой не знае, че  денят на Св. Валентин е, че не е посветен само на влюбените двойки, а също така и на неврологични разстройства и опасни заразни болести.Свети Валентин Католическата църква признава поне 10 религиозни фигури, носещи името Свети Валентин и всеки от тях има собствен ден в църковния календар, но традиционно познатия Свети Валентин е бил римски свещеник, живял през трети век и загубил главата си през 269-та година при управлението на римския император Клавдий II.

Причината за това било, че императора карал войниците си да останат ергени, защото бил убеден, че женените мъже не стават добри бойци. Християнският проповедник се опитал да разубеди и покръсти императора и народа му, но бил наказан със смърт. 200 години по-късно папа Геласий обявил 14-ти Февруари за ден, в който да се отдава почит на светеца и от тогава католиците празнуват на този ден. /източник:Труд/


Публикувана на 14.02.2021


0 коментара