info@glashatai.com 10:30 20.04.2021

Да се усмихнем! Първи април е


Да се усмихнем! Първи април е

Денят на шегата 1-и април има древноримско начало. Неговото отбелязване било свързано с пролетното равноденствие. 
 На 25-и март – денят на пролетното равноденствие, древните римляни чествали  веселието, шегата и радостта. Това бил  празника на  доброто настроение наречен „Хилария” с апогей почитането  на богинята Кибела – майката на боговете. В аналите се споменава за игри, шеги и маскиране, пише БНР. 
В днешно време, денят на шегата 1-и април в Италия се нарича „pesce d’aprile” и буквално означава "априлска риба", но не може да се твърди, че понеслият шегата се е хванал като риба на въдица. Това наименование на празника идва  от френски език с приемането  на Грегорианския календар през 1582г. Дотогава, в Европа Нова година се посрещала между 25-и март и 1-и април. Във Франция не били съгласни с промяната и си правели подаръци по стария обичай, но  от празни кутии - т.е. обръщали го на шега свързвайки я с израза „априлска риба”. Защото, според легендите  в началото на април трудно се ловяла риба и рибарите били взимани на подбив. 
За доброто им настроение, в Неапол на 1-и април им подаряват риба от шоколад.

В България се шегуваме за добро настроение и усмивка, опитвайки се да погледнам на действителността откъм веселата и страна.

Нека и днес да се пошегуваме с някого, че такава е традицията или просто да се надсмеем над себе си.
В Глашатай споделяме онази мисъл на Чудомир, че Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж.


Публикувана на 01.04.2021


0 коментара