info@glashatai.com 09:18 20.04.2021

Отбелязваме деня на детската книга


Отбелязваме деня на детската книга

Празникът на детската книга се отбелязва на 2-ри април, когато е роден един от най- известните детски писатели- Ханс Кристиан Андерсен. 200 години по- късно неговите приказки се четат с интерес от малки и големи. Приказките на Андерсен разкриват с изключително майсторство човешките слабости и добродетели, а по думите на писателя: „Няма по- хубави приказки от тия, които създава самият живот”.
През 1967 г. 2-ри април е обявен за Международен ден на детската книга. Инициативата е на Международния съвет за детската книга - неправителствена организация със секции в 70 държави, създадена през 1953 г. в Цюрих. Оттогава е и традицията всяка година различна страна да е домакин на отбелязването на празника, като тя предлага и темата. Канят се местен популярен автор да напише послание към  децата от целия свят и илюстратор, който да създаде плакат.
Тази година това са САЩ, а посланието е „Музиката на думите”.
Популярният автор, който трябва да направи послание към децата е американската поетеса от кубински произход Маргарита Енгъл. Избраният илюстратор е Роджър Мело.
Учредено е отличие на името на Андерсен, наричано „Малката Нобелова награда“.
Носители през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова.


Публикувана на 02.04.2021


0 коментара