info@glashatai.com 14:14 14.05.2021

Удължиха епидемичната обстановка. Ананиев отговори на Радев


Удължиха епидемичната обстановка. Ананиев отговори на Радев

 

 Както Глашатай писа преди седмица Удължават извънредната обстановка На днешното правителствено заседание извънредната обстановка беше удължена с още месец до 30 май

Мнистърът на финансите в оставка Кирил Ананиев пък посочи, че при връчването на мандата президентът е изрекъл лъжа. Румен Радев заяви, че "правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство".
Възложихме на Томислав Дончев да започне консултациите със службите на ЕК за окончателно изпращане на Плана за възстановяване, заяви Борисов.
„Видяхме, че няма други разумни предложения за Плана за възстановяване. Спазихме всички процедури с уважение към българския парламент. Вчера Томислав Дончев с групата, с която е работил, отиде, представи, обяснихме. Не чухме нищо градивно. Затова възложихме на Томислав Дончев, който сутринта е говорил с Европейската комисия, да започне консултациите със службите на ЕК с оглед окончателно изпращане на проекта в съответствие с изискванията на Регламент 24.11 от 2021 г“, допълни той.

Последният вариант на Плана за възстановяване е били изпратен на ЕК на 20 април, посочи Дончев. „След седмици и месеци на горещи политически дискусии по отношение на Плана, дали има какво да се добави. Вчера имаше 2 часа изслушване в Бюджетна комисия, където имахме възможност да запознаем народните представители от всички политически сили не само със съдържанието на документа, но и с всички процедури, свързани с изработването на Плана, всички изисквания, на които той трябва да отговаря и какви са отношенията и преговорите с ЕК, които са протекли“.
„Оттук нататък сме в състояние да стартираме процедурата, която ЕК препоръчва, т.нар. „предварителна проверка“, която ще удостовери дали Планът съответства на единадесетте критерия, които са заложени в регламента. Когато тази предварителна проверка приключи, Планът ще е готов. После предстои да бъде одобрен от ЕК и Европейския съвет“, обясни още той.

 


Публикувана на 28.04.2021


0 коментара