info@glashatai.com 13:09 14.05.2021

Отбелязваме годишнина от Априлското възстание


Отбелязваме годишнина от Априлското възстание

Годината е 1876, денят 20 април – една паметна дата в българската история. На този ден, преди 145 години, нашите деди се вдигат срещу цяла империя в името на едно – свободата.
Днес по-често годишнината се отбелязва на  1 май (по нов стил на календара)  Избухналото преди 143 лета възстание е потушено с много кръв, но предизвиква за първи път света да обърне внимание на България.

Пет революционни окръга готвят народа за революция. Четири от тях успяват да въстанат - Търновски, Сливенски и Врачански, като най-добра е организацията в Пловдивско. Там на 19 април пристигат турските заптиета, получили информация от Ненко Терзийски от Балдево. На следващия ден Копривщица се вдига, революционерите превземат Конака, а 25 годишният Тодор Каблешков пише „Кървавото писмо“ и приканва останалите да последват примера им. Следва Панагюрище, а Хвърковатата чета на Бенковски и Волов вдига на въстание Перущица, Батак и Брацигово. Вдигат се още Стрелча, Клисура и много други села и градове предимно в Средногорието и Родопите.

Впоследствие всички те само за броени дни са опожарени и потопени в кръв от башибозука. В този неудържим порив към свободата участват около 10 000 мъже от 95 населени места.

Въстанието представлява своеобразен връх на националноосвободителното ни движение и еманация на българския дух. Макар и завършило с неуспех, то постига друга своя основна цел-политическата-народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Удивително е, че на страната на родната ни кауза застава обществеността в считаните за непримирими противници-двете най-могъщи империи по онова време-Русия и Великобритания. Така освобождението става неизбежно и то се случва две години по-късно.


 

 


Публикувана на 01.05.2021


0 коментара