info@glashatai.com 02:28 13.06.2021

Почина Ваня Костова


Почина Ваня Костова Източник на снимката: Уикипедия

На 64 години почина певицата Ваня Костова, предаде nova.

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград.  Рожба на бригадирското движение, тя прекарва детството си в Родопите. Завършва английската гимназия в Бургас, където родителите й се установяват в края на 60-те. След като завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов започва професионалната си дейност във вокална група "Тоника СВ" през 1980, като с отличните си гласови възможности и индивидуален маниер на изпълнение до голяма степен определя нейния облик.

Шлагерите следват един след друг, но в отношенията й с колегите скоро настъпва разрив. Остранена от групата и останала без софийско жителство, Ваня изпада в безизходица, от която я спасява предложението на Управлението на транспортните войски и постъпва през 1986 като солистка на ансамбъл "Магистрали, където работи и Стефан Диомов.

През 2004 печели първата награда на фестивала "Пирин фолк" в Банско в дует със сина си Боян, а през 2005 прави турне в Австралия и Нова Зенландия, където представи своите неповторими шлагери. На 30 юни 2008 Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в любимата си зала "България".


Публикувана на 06.05.2021


0 коментара