info@glashatai.com 13:39 25.10.2021

Ето кой ще оглави ЦИК


Ето кой ще оглави ЦИК

Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК. Кандидатурата на "Има такъв народ", която беше издигната за зам. председател, всъщност беше предложена от Мая Манолова. От БСП заявиха, че ще я подкрепят. ДБ, също заявиха, че биха подкрепили кандидатурата. В крайна сметка Тошко Йорданов от партията на Слави се съгласи да издигне кандидатурата на Нейкива и колежката му издигна кандидатурата на Нейкова. Оказа се,че има и декларация за съгласие от самата Нейкова да бъде шеф на ЦИК

До нови консултации за ръководството на ЦИК. се стигна, след като ГЕРБ-СДС отеглиха кандидатурата на Красимир Ципов, заради негативното отношение към кандидатурата му,
Държавният глава Румен Радев изслушва предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК, което се прави заради приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия.
"Получих писмо лично от премиера Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса", заяви Радев.
"Да, Борисов я оттгели по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров", съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.
„Вашата парламентарна група ни поставя в абсурд, що се отнася до процедурите. Искам да благодаря на Борисов, че доказа, че демокрацията за него не струва нищо. Думите му бяха, че председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата парламентарна група”, отговори Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.
„Всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат”, допълни той.
„За нас е неразбираемо и нелогично оттеглянето на кандидатура на Красимир Ципов. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния процес. Имаме решение за неиздигане на кандидат“, коментира Иван Иванов от БСП. 
"ЦИК трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но комисията може да фукционира и без председател", подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
"Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


Публикувана на 07.05.2021


0 коментара