info@glashatai.com 02:31 28.01.2022

Ковид ли? Ето от какво още може да загубите обонянието си


Ковид ли? Ето от какво още може да загубите обонянието си

Загубата на обоняние може да засегне сериозно качеството на живота, като прави почти невъзможно усещането на вкуса на храната, на опасни миризми в околната среда и други, писа електронното издание "МедикалЕкспрес".
Състоянието, наричано още аносмия, кара хората да се притесняват от наддаване на телесното тегло, от намаляване на социалните контакти, може да доведе до депресия и тревожност, а в редки случаи дори до смърт при възрастни хора.
Затова изследователи от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ проучиха влиянието на дълготрайното въздействие на замърсяването на въздуха върху аносмията, за да разберат влиянието му върху загубата на усета за мирис и вкус. Резултатите от изследването бяха публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация "JAMA Network Open".
"Включихме представители на различни сфери в изследването, като повечето от тях живеят в градски райони, където нивата на замърсяване са най-високи", каза ръководителят на проучването д-р Муругапан Раманатан, преподавател по отоларингология и хирургия на шия в медицинския факултет на "Джонс Хопкинс". "Искахме да изследваме как излагането частици, по-малки от 2,5 микрометра, може да доведе до загуба на обоняние".
В зависимост от местоположението частиците, известни като PM2.5, може да са с различно съдържание - прах, дим, органични вещества, метали. Замърсяването с тях се свърза със сърдечно-съдови заболявания, рак на бял дроб, намаляване на когнитивните способности, хронична обструктивна белодробна болест, астма, преждевременна смърт.
Изследването е обхванала 2690 души над 18 г., изследвани от отоларинголози между януари 2013 г. и декември 2016. От тях 538 души са диагностицирани с аносмия, като средната възраст на тези пациенти е 54 г. и 63 на сто от тях са мъже.

Данните от изследванията им заедно с информация за замърсяването на въздуха от американската агенция за качество на въздуха са анализирани в компютърен модел, създаден от докторант в университета.

Учените са установили, че дългосрочното излагане на PM2.5 увеличава 1,6-1,7 пъти риска от загуба на обоняние. Според тях причина за това е обонятелният нерв се намира точно пътя на вдишаните PM2.5 частици.

"Въз основа на този резултат смятаме, че дългосрочното излагане на високи нива на PM2.5 е рисков фактор за загуба на обонянието, като особено уязвими са възрастните хора", каза д-р Раманатан

Източник: БТА


Публикувана на 31.05.2021


0 коментара