info@glashatai.com 04:44 19.09.2021

Консултациите при Радев: ИТН няма да влиза в коалиции, ГЕРБ–СДС не отидоха


Консултациите при Радев: ИТН няма да влиза в коалиции, ГЕРБ–СДС не отидоха Източник на снимката: president.bg

Днес държавният глава Румен Радев провежда консултации с политическите сили. Процедурата е рутинна преди връчването на мандат за съставяне на правителство.
От името на спечелилата изборите партия Има такъв народ Тошко Йорданов каза
"По мое разбиране, от декларациите на останалите политически партии - "Демократична България", "Изправи се! Ние идване", до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по-приоритите на някои неща и ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Така че, според ,нас ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Ако не успеем, няма да има. Срокове не мога да кажа, не съм врачка, за да говоря напред. Факт е, че започват консултации още днес. Според това как ще протекат, ще стане ясно дали ще има предсрочни избори или ще има кабинет".

"Партньор означава да си в коалиция с някой. Ние в коалиция с партии няма да влезем. Ще проведем разговор и ще изложим нашите виждания кои са приоритетите пред страната! Ако другите партии сметнат, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не. Това е", допълни Йорданов.

И не изключи вариант за нови парламентарни избори

Коалицията ГЕРБ-СДС няма да участват в консултациите при президента, обяви днес председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова на брифинг в парламента:

„Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът, в този смисъл не смятаме, че имаме място в президентската институция и провежданите консултации от г-н Радев“.

„Президентът Румен Радев разедини тежко нацията и ние смятаме, че той  не може по никакъв начин да бъде легитимиран като обединител. Президентската институция по Конституция задължава президента да обединява нацията и да умее да води диалог с всички политически партии. А г-н Радев наруши този принцип много отдавна и раздели българската нация и в момента няма как да започне да ни обединява. Той трябва да плати цената на това разделение на предстоящите президентски избори“, отбеляза на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.


Публикувана на 23.07.2021


0 коментара