info@glashatai.com 06:55 28.05.2022

Радев и Йотова официално встъпиха във втория си манда


Радев и Йотова официално встъпиха във втория си манда Източник на снимката: пеавителствена пресслужба

Румен Радев и Илияна Йотова официално встъпиха във втория си мандат като президент и вицепрезидент на страната. 22 януари по традиция е датата за встъпване в длъжност на новия български президент от 1997 г., когато поста зае президентът Петър Стоянов.
Сред присъстващите на церемонията са председателят на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, министри, депутати, висши военни, висши магистрати, духовници, Симеон Сакскобургготски, съпругата на държавния глава Десислава Радева, дипломати, граждани.

В началото на церемонията държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Св. Александър Невски”.

След това президентът произнесе слово.

"Преди 5 години за първи път приех строя на гвардията. Помня лицата на много от вас, очите на хората, които бяха дошли в мразовиятия януари, за да подкрепят първите стъпки на надеждата за нова България. Надеждата ни бе обща и вие я възложихте на нас с г-жа Йотова. Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало", така започна словото на президента Румен Радев.

"Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Днес знаем около кои принципи градим единството си - тези за законност, справедливост и просветенност, за истинско европейско развитие на Бъглария", каза още той.

Радев обеща: "В следващите години ще бдя страната да не се отклони от пътя, ще устоявам суверинитета, законността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа крачка. Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя, а от нас се иска да го положим. А когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавеите, съхранили своето име, вяра и език. Ако днес България е стред тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово", заяви Радев.

"Убеден съм, че можем да постигнем целите си, само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна. Вярвам, че хилядолетната държава на духа, е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред. В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти - да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани - независимо от партийната принадлежност, етнос и религия. Ще утсотявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!", заключи президентът.

21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Президентът Румен Радев положи венец и отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци посреща държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова.

Източник: Dariknews.com


Публикувана на 22.01.2022


0 коментара