info@glashatai.com 06:23 28.05.2022

ПП отговориха на президента


ПП отговориха на президента

 

Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да победи, заяви финансовият министър Асен Василев на брифинг на партията Продължаваме промяната. „Позицията на президента Радев, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. В нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а после и цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителството и ние, като партия, няма да допуснем”.
Както Глашатай писаРадев скастри правителството По рано днес президентът разкритикува правителството

Преди това Василев каза, че спирането на доставките на газ за България е едностранно нарушаване на договора между „Булгаргаз” и „Газпром”.

„Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. По този интерконектор ще можем да доставяме 3 млрд. куб. м. газ на година плюс 2 милиарда, ако го разширим. Но всъщност от южна посока – от Гърция и Турция можем да доставяме общо към момента, без гръцката връзка, около 20 млрд. куб. м. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”, каза вицепремиерът.

„Още февруари, по съществуващите капацитети и връзки с Гърция и Турция, резервирахме капацитети на LNG терминалите, така че в рамките на 24 часа да можем да отреагираме и това да не застраши подаването на газ към българските потребители”, каза Василев.

Той обясни и защо Николай Павлов беше отстранен от поста си в „Булгаргаз”.

„Булгаргаз” има договор за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ на година и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса", каза още вицепремиерът.

Още по темата за газа

Радев: Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава

Газпром врътна кранчето, Николов: България няма да води преговори с наведена глава

 


Публикувана на 27.04.2022


0 коментара