info@glashatai.com 06:32 28.05.2022

Атракции за малките и духовност за възрастните- в нощта на музеите в Брезник


Атракции за малките и духовност за възрастните- в нощта на музеите в Брезник

   За най-малките децата на Брезник и техни гости празникът ще започне още на 13 май с образователната програма „Кой ни храни и облича” на Националният земеделски музей –София. Подготвили сме забавни игри и гатанки. Децата ще откриват „съкровища” и играят игрите на техните баби и прабаби. С подкрепата на Училищно настоятелство „ Васил Левски”- Брезник,  деца ще засадят и се грижат за  над 20 вида  билки в специално подготвените лехи в двора на музея.

    На 14 май (събота) гости и граждани на Брезник ще могат да посетят музейните обекти с вход свободен от 16.00 ч. до 22.00часа. В Класното училище  могат да разгледат постоянните експозиции- Етнография и Възраждане. В обновената изложбена зала „Духовно развитие и просвета в Брезнишко в епохата на Възраждането”, посетителите за първи път ще се запознаят с реставрираните икони и църковна дърворезба от брезнишките църкви и манастири. И още нещо любобитно - стенописите от своеобразния ” параклис” изрисуван от поп Димитрия в приземния етаж на неговата къща в края на ХІХ век. Заснети от Божидар Пантев с любезното съдействие на днешната собственичка на къщата Маргарита Хранова.

   Официалното откриване на Европейската нощ на музеите е в 17.00ч. в  музейна сграда „ Военен клуб”. Ще се насладим на изложбата ”Багри от Йоана”- живопис и рисувани шалове на художничката Йоана Николова.

   Акцентът в нашата Европейска нощ на музеите е награждавенето на дарителите, сътрудници, приятели , доброволци на музея, медии, както и представяне на новопостъпилите дарения от брезничани. Участие в концерта „Музеят и приятели” ще вземат  участие формации  от читалище „Просвещение 1870” гр. Брезник и  СОУ” Васил Левски”.

 


Публикувана на 12.05.2022


0 коментара