info@glashatai.com 01:51 27.06.2022

96 годишен автор представи книгата си за Паисий


96 годишен автор представи книгата си за Паисий Източник на снимката: Silvia Noteva-facebook

 

Книгата на 96 годишният Цанко Живков  "Паисий Хилендарски - истини и легенди за живота и делото му", беше представена вчера в пернишкия музей.

 Авторът е най-страстният радетел на тезата, че Хилендарският монах е родом от пернишкото село Кралев дол. Населеното място води дългогодишна битка да измести Банско като родно място на светеца. Най-важното доказателство, според Живков, е използваният от автора на "История славянобългарска" диалект, който е характерен за северните части на Самоковската епархия, където се намира и село Кралев дол. 

В населеното място има Паисова махала, Паисова чешма. В селското читалище, което носи името на Паисий, е оформен кът със стари документи, свързани с родословието на книжовника и снимки от тържествата в негова чест през 30-те години на миналия век. В Кралев дол има  и Паисов род, Паисова кория, училището също носи името на книжовника. През 2014 г. е завършен и преписът на "История славянобългарска" от 88 жители на селото и близки населени места.

Цанко Живков е издал и множество други книги, сред които Аз съм Йоцо!, Бусинско възкресение, Възход и страдание на българите, Григорий Петров и неговите книги за "хубавата и мила България" ,Граовци , За родното място на Отец Паисий


Публикувана на 22.06.2022


0 коментара