info@glashatai.com 03:15 27.06.2022

Борисов подкрепи френското предложение за Северна Македония. Петков- не


Борисов подкрепи френското предложение за Северна Македония. Петков- не

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му подкрепя напълно френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония.

Той съобщи на брифинг в централата на ГЕРБ, че депутатите на ГЕРБ-СДС, общо 59, ще подкрепят протокола за Северна Македония, ако такова предложение бъде внесено от Министерския съвет.

"Много от нас бяха заблудени и се заблуждават от техните приказки, че това продава историята, че това разваля. Не, тука ясно е казано, че всички теми са записани в протокола. Френското председателство е дало най-добрата рамка. По-добра от тази не може да се направи, и е поело пълният контрол в лицето на Европейската комисия към изпълнението на всички точки."

Борисов обвини премиера Кирил Петков в излишно протакане и го призова още днес Министерски съвет да внесе решението във външната комисия на Народното събрание, в противен случай ГЕРБ ще поеме инициативата.

Правителството отказва предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да "отпуши" процеса по начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

Това става ясно от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред "Дневник", цитиран от БГНЕС.

Бориславова казва, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първо през парламентарната Комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа, и след това през Министерския съвет.

Източник: bnr.bg


Публикувана на 22.06.2022


0 коментара