info@glashatai.com 07:59 11.08.2022

Първо в Глашатай: ето как започна тридневното веселие в Брезник /снимки/


Първо в Глашатай: ето как започна тридневното веселие в Брезник /снимки/ Източник на снимката: Кр. Асенова

С емоционално слово на кмета Васил Узунов и изпълнения на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” започна Граовският събор „Видовден ” в Брезник.
Всяка година в края на юни, когато местната общност празнува Видовден по стар стил, градът става център на веселие, на музика и танц, на приятелски и родови срещи, на несравними с нищо  друго емоции.
Да споделят празника на брезничани на откриването на събора им бяха народният представител Александър Несторов и областният управител Кирил Стоев.


Кметът на града Васил Узунов приветства с добре дошли всички гости на празника  и подчерта, че на този ден всеки брезничанин независимо къде се намира си спомня за града си и  за историята му . „Градът са хората, онези които са били преди нас  и са градили и сътворявали историята му, Брезник сме и ние, които в момента  създаваме облика на града, Брезник са и децата ни, които са тук или които са далеч и си спомнят за родното място. Децата са бъдещето  и сме длъжни да направи Брезник добро място за тях", каза в словото си кметът и определи Брезник като  един малък град на края на  държавата, но в  началото на сърцата и душите на хората му .

„Нека бъдем горди и преведем града си  за бъдещите поколения със самочувствие и изпълнен дълг”, каза още Узунов

Областният управител Кирил Стоев приветства брезничани и каза, че граовският събор е бил най-голямото събитие в миналото, а днес благодарение на кмета и общината той се е превърнал в  запазена марка . „Пазете традициите, предавайте ги на бъдните поколение”. заръча Стоев в словото си.
Поздравителен адрес беше получен от Националното сдружение на общините в България

Празникът на Граово продължава и през уикенда. Утре предстоят традиционният футболен турнир за ветерани и демонстрации по карате. В съботният ден както всяка година  пространството пред историческия музей ще събере самодейци от близо и далеч, които ще пеят, ще свирят, ще танцуват, ще демоснтрират самобитния граовски хумор.
Вечерта за доброто настроение на брезничани и гостите им ще пеят Нелина и Здравко Манаджиев

В неделя предстои тържествена света литургия в храм „Св. Петка”

И в трите дни част от голямата улица на Брезник е превърната в търговска зона, където гостите могат да си вземат сувенир за спомен,  местните да си харесат някоя и друга дреха или аксесоар, децата  да получат играчка, спомен от Видовден

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В края на първия ден, празника на Брезник завърши с хиляди разноцветни фойерверки

сн. Красимира Асенова

текст. Любомира Седевчева


Публикувана на 24.06.2022


0 коментара