info@glashatai.com 07:55 11.08.2022

Звънки детски гласове огласят село Дрен


Звънки детски гласове огласят село  Дрен Източник на снимката: областна администрация Перник

Два дни "слънца" показват талант в радомирското село Дрен. .Децата, участници във фестивала "Слънце иде" се надпяват, надиграват, надсвирват за радост на жители и гости на селото. 21-вото издание на проявата събира в двата си дни 800 деца:

певци, танцьори, музиканти, разказвачи. Те се състезават в две възрастови групи и две категории – автентичен и обработен фолклор. Началото е поставено през 2001 година след спечелен проект по програма на Национален Фонд "Култура". Оттогава досега фестивалът се провежда ежегодно през месец юни.

В предходни години във фестивала са участвали деца от Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Полша. Тази година няма  гости от чужбина.

Да споделят емоцията от фестивала и да поздравят децата и техните ръководители вчера на проявата бяха кметът на Радомир Пламен Алексиев и областният управител Кирил Стоев

Началото на детския фестивал "Слънце иде…" в с.Дрен е през 2001г със спечелен проект по програма на Национален Фонд "Култура".От 2007 година фестивалът е с международно участие.

С проявата организаторите са си поставили амбициозната цел да  стимулират дейността на културните институти при работата им с детски фолклорни състави; да събудят интереса на младите хора към издирване, изучаване и популяризиране на фолклорното ни наследство и да възпитават любов към фолклорното ни изкуство и предоставя възможност на младите хора да бъдат негови разпространители.


Публикувана на 25.06.2022


0 коментара