info@glashatai.com 09:10 11.08.2022

Ремонтът и поддръжката на републиканската пътна мрежа във следващите 6 до 7 месеца е поставена под въпрос


Ремонтът и поддръжката на републиканската пътна мрежа във следващите 6 до 7 месеца е поставена под въпрос

Ремонтът и поддръжката на републиканската пътна мрежа във следващите 6 до 7 месеца е поставена под въпрос, след като АПИ е прекратила обявените през април тази година обществени поръчки за ремонт и поддръжка, обяви още заместник-министърът на финансите Андрей Цеков и допълни, че в настоящата ситуация тези дейности трябва да се извършват по настоящите договори

"Бих искал да дам примери относно фундаментите на въпросната порочна система. На първо място това са инхаус възлагания, в резултат на които в последните години са възложени дейности чрез вътрешно възлагане и впоследствие превъзложени без наличието на свободна конкуренция на икономически оператори на стойност над 3,6 млрд. лева. Примерите са ясни – АМ "Хемус" – 2,7 млрд. лв., пътят Видин-Ботевград – 900 млн. лева. Същевременно са налице данни за манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки, при които крайният ефект е, че при условията на ограничена конкуренция  се разходва обществен ресурс, надвишаващ дори прогнозните стойности на въпросните поръчки. Най-пресният пример е решението за възлагане на АМ "Русе-В. Търново" при прогнозна стойност на поръчката 981 млн. за 1,5 млрд. лева".

"Последният елемент на тази система са рамковите споразумения за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа", допълни Цеков.

 


Публикувана на 27.07.2022


0 коментара