info@glashatai.com 23:59 01.10.2022

Преображение е


  Преображение е

 

На 6 август православната църква отбелязва Преображение Господне - един от най-светлите празници. Празникът датира от първите векове на християнството и  се свързва с явяването на Исус Христос, като  месия пред трима от Светите апостоли на Таворската планина

Според българския народен календар на Преображение настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът.

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.
Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър


Публикувана на 06.08.2022


0 коментара