info@glashatai.com 09:18 29.09.2023

Празнуваме независимостта


Празнуваме  независимостта

Днес България празнува своята независимост. На този ден през 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Този акт става възможен 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г., след която България остава васално на Османската империя княжество. На 22 септември 1908 г., 30 години след Освобождението княз Фердинанд обявява с Манифест към Българския народ независимостта на България:

 "Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България — свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

 .. и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

 Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“


Публикувана на 22.09.2022


0 коментара