info@glashatai.com 19:32 23.02.2024

Забавяне в рекултивацята на сметища, сред които и пернишкото мoже да коства глоба за България


Забавяне в рекултивацята на сметища, сред които и пернишкото мoже да коства глоба за България

Има опасност България да бъде глобена от Брюксел с милиони евро, zаради закъснения по рекултивацията на общински сметища, predade  btv  Сметищата в страната, които попаднаха под наблюдението на Брюксел, са тези в Перник, Бобошево, Дупница, Кочериново, Пирдоп, Велинград, Кърджали и Бяла.

В последните 5 години България е рекултивирала 105 сметища. Срокът за оставащите 8 е 30 септември. След това за всяко страната ни ще бъде глобена от ЕК с милиони.

„Комисията предлага на съда два вида санкции. Еднократна такава и периодична. Периодичната санкция се налага за всеки ден забава“, обясни Силвия Рангелова, директор на Дирекция „Координация по въпросите на ЕС“ в МОСВ.

Причините за забавянето в рекултивацията на пернишкото сметище  е стръмният терен, както и внезапни пожари от натрупан метан заради гниещия отпадък. В подобна ситуация е и бившето сметище на Перник. Фирмата изпълнител там обещава да е готова до края на октомври.

„Стартирахме през 2020 г. Имаше обжалване на всички процедури за избор на изпълнители по проекта пред КЗК, пред ВАС. Тези инстанции потвърдиха изцяло решенията на община Перник за изборна на изпълнител, след което се пристъпи към сключване на договор и стартиране на дейностите“, заяви пред bTv  зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

 


Публикувана на 24.09.2022


0 коментара