info@glashatai.com 04:00 02.12.2022

Борисов с мъдро предложение към партиите


Борисов с мъдро предложение към партиите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не желае нито да е премиер, нито министър, нито пък депутат в следващото Народно събрание. Предложи на всички партии и коалиции, които влизат в следващия парламент, да седнат да преговорят по приоритети.Сред тях той открои най-важните: Войната в Украйна, инфлацията, енергийната сигурност, социалната справедливост.

Според Борисов, ако отново се отиде на предсрочни избори, нищо по-различно няма да се случи.

"Изборите показаха, че народът на никого не даде самостоятелно право да управлява, народът каза стига сте враждували, намерете начин... Много илюзии изчезнаха - стъпкване, чегъртане и т.н. Близо 80% от хората казаха, че искат правителство", посочи Бойко Борисов на първата пресконференция на ГЕРБ след предсрочния вот на 2 октомври.

"Предлагам на другите партии да се дръпнем назад. Ранното ми пенсиониране също се оказа неправилно. Това показват резултатите от вота. Първо и най-важно е кой е на страната на Украйна и кой не, ние сме заявили позицията си. Народът ясно показа - 67% са за проевроатлантическите партии. Народът ясно е посочил, че това са близо ¾ от населението, които са за продължаване на този път. Втората тема – инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени. Ужасно е това, което ни завеща правителството на "Промяната". Всичко може да се реши с редовно правителство. Влизане в еврозоната, заявяваме, че влизаме там, това е второто, което предлагам на политическите лидери, пазарите веднага ще се успокоят", каза той.

Според него вариант, в който ГЕРБ да управлява с ДПС, Янев и "Възраждане", не е възможен.

"Не го виждам. Морална е победата на ГЕРБ, триумф над мракобесието. Ще предложим контактна група и преговарящи екипи. Ще поканим Плевнелиев и Паси по темата срещу Путин. Ще подкрепим социалната сфера, няма да се строи, нека ПП да сложат своята програма", добави още Борисов.

"Ще се опитаме да успокоим ситуацията, някои го наричат национално съгласие, други експертно, ние не търсим с кой да разделим, а това, което можем да направим. Ако искат управление и без лидери... Тези преговори нека да минат през всички партии, така беше 90-та година, имаше контактна група", посочи още лидерът на ГЕРБ.

Той настоя, че не поставя условия: "Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Искаме да мине зимата и народът да оцелее по най-добрия начин".


Публикувана на 04.10.2022


0 коментара