info@glashatai.com 04:04 02.12.2022

Духовият оркестър на Перник става на 120


Духовият оркестър на Перник става на 120

Първият дхов оркестър в страната- Духовата музика на  Перник става на 120 години.  Перлата в културния живот награда е създаден в началото на 20 век, още когато днешният град е бил село.

Идеята Перник да има своя духова музика се зародила за честването на 10-годишинната от създаването на мината. Първата изява била в чест на новата 1902 година, но официално оркестърът се представя за първи път за Великден през април 1902 г. През всичките тези години негови диригенти са били известни музиканти като капелмайстор Кубичек, Венцислав Кауцки, Александър Миладинов, Асен Карастоянов и др. През 1911 година е записана дългосвиреща плоча, която е притежание на частен колекционер. Днес репертоарът на оркестъра е изключително богат. Той включва класически пиеси от български и световни автори, маршове, народни песни, и хора, евъргрийни, джаз. Музикантите имат множество изяви в страната и чужбина.

Бляскавипт конжерт, с който ще бъде отбелязана годишнината ще бъде днес. Сред солистите ще бъде и китаецът Уан Дзя Син, който е саксофонист и студент у нас. През тази година той завоюва голямата награда – „Гран при“ в XVI-ия Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в миньорския град. Музикантът ще представи тема с вариации по китайско произведение.

В концертната програма ще се включат солисти от столицата.

Ще прозвучат изпълнения на вокално-фолклорно трио „Евридика“ и Юлиана Трифонова – дългогодишен солист на Духовия оркестър. Мажоретният състав към Центъра за подкрепа на личностното развитие - Обединен детски комплекс ще представи марша „Струма си тече“. Оркестрацията и аранжиментът му са дело на Трифон Трифонов, текстът - на композитора Орлин Бебенов.

Присъстващите на честването ще се насладят и на два класически дуета на  артисти-солисти от Националния музикален театър „Стефан Македонски“. „Време за любов“ на Димитър Вълчев и „Царицата на чардаша“ ще прозвучат в изпълнение на Александър Мутафчийски и Екатерина Тупарова.

Още по темата

Трифон Трифонов: Духовият оркестър е най-близо до хората

 


Публикувана на 18.11.2022


0 коментара