info@glashatai.com 16:56 02.12.2023

Протест пред Парламента


Протест пред Парламента

Граждани се събраха на протест пред парламента срещу промените в Изборния кодекс и по-специално връщането на хартиената бюлетина.

Протестиращите блокираха движението пред Народното събрание. Има и засилено полицейско присъствие.

Протестът е организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Липсата на кворум едва не провали днешното пленарно заседание, парламентът започна работа при третата регистрация, а поводът бяха промените в Изборния кодекс.

Според Кирил Петков президентът трябва да наложи вето, ако промените в Изборния кодекс минат през гласуване в пленарната зала.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ коментира темата пред журналисти. Той се включи в протеста. "Според мен, ако мине през зала, вето е най-малкото, което се очаква от президента", коментира още Петков.

Правната комисия към парламента подкрепи на второ четене промяната за смесено гласуване – чрез хартиена бюлетина и машина. Както и да са необходими 100 заявления за откриване на секция за гласуване в чужбина, а не както досега – 40. Комисията прие предложението на „Възраждане“ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в парламента и да бъде в състав от 25 души.  

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) предупредиха "БСП за България", че няма да влизат в коалиционни преговори с тях, ако подкрепят в зала промените в Изборния кодекс. По-рано в петък граждани се събраха до северния вход на Народното събрание на акция „Чували с бюлетини“ срещу промените в Изборния кодекс.
Източник:БТА


Публикувана на 18.11.2022


0 коментара