info@glashatai.com 03:04 28.01.2023

Вечер, посветена на оперната прима Лиляна Барева, организират в родния и Брезник


Вечер, посветена на оперната прима Лиляна Барева, организират в родния и Брезник

Вечер, посветена на оперната прима Лиляна Барева, организират в родния и Брезник. Проявата ще е утре от 16.00 часа в зала „Военен клуб” на местния музей.

Тя се организира от община Брезник, читалището и музеят в града. Очаква се да гостуват  Румяна Барева – плменница на Лиляна Барева, Димитър Станчев и Цветан Цветанов-солисти в Софийската опера. Във вечерта ще участва и струнен квартет от гр.София.Присъстващите ще имат възможност да видят изложбата “Родени в Брезник“, подредена в същата зала  

 Лиляна Барева е родена на 15 юни 1922г. в семейството на Димитър и Райна Бареви, преселници от Македония / гр. Воден, днес гр.Едеса в Северна Гърция/. В семейството има още едно дете-Христо, баща на оперната певица Румяна Барева. Димитър Барев завършва фармация в Бейрут и отваря аптека в гр. Брезник.           

Световно известната  оперна певица Лиляна Барева в ранните си детски години живее и учи в гр. Брезник Първите творчески изяви на бъдещата оперна певица са на училищната и читалищна сцена в града, с театралната група. През 1947 година завършва Държавната музикална академия в София и  поема пътя на голямата оперна сцена.


Публикувана на 29.11.2022


0 коментара