info@glashatai.com 01:35 28.01.2023

Ще бъдем и пребъдем! Доказаха го децата на Брезник и Радомир днес


Ще бъдем и пребъдем! Доказаха го децата на Брезник и Радомир днес

Че ще ни има и че духът ни е жив и ще пребъде, това видяха хиляди жители и гости на Брезник и Радомир днес. В двата града се проведоха традиционните сурвакарски фестивали. След две годишно прекъсване местните управи организираха проявите, които се провеждат всяка година седмица преди международния маскараден фестивал в Перник.
Както Глашатай писа Духът и колоритът на Сурова завладяха Брезник в града дефилираха шест детски групи. Кметът Васил Узунов обърна специално внимание на малките носители на традицията в словото си.
Детски групи имаше и в проявата в Радомир "Tайнството на Сурва" - в пълния си блясък след две годишно прекъсване /снимки/ Малките попиваха магията на празника и в друга една проява предшеставща фестивала Радомирчета се потопиха в "Тайнството на Сурва" с Цветана Манова


 

Красиви, неподправени, по детски чисти и наивистично подражаващи на големите радомирчетата от детските градини бяха умилителна гледка. Получи им се и шествието и дефилето и сурвакарското хоро.

Дъждът, който щедро поваля и в двата града не беше в състояние да сломи детския ентусиазъм на малчуганите в състава на една от най-колоритните групи в брезнишко- тази на село Садовик.


По дух и колорит не отстъпваха и в Радомир. И те го раздаваха „мокър от дъжд не се плаши“, пък и нали дъждът носи плодородие, а родните маскирани: Суровакари и Мечкари играят точно за плодородието, за новото начало, за добруването.


С ентусиазъм и желание пресъздаваха обичая малчуганите и в в брезнишко, и в радомирско. Децата показаха, че владеят народните песни и танци
Дечицата на двата фестивала сгряха душите не само на родителите и учителите си, те стоплиха сърцата на всички дошли да се потопят в магията на празника. Усмихнаха съгражданите си и гостите на двете градчета.Очаровани зрители споделяха впечатления, хвалеха се едни на други кой до коя група се е докоснал, водеха спорове коя група е „по-по- най” Разбира се, че всеки остана с мнението си и разбира се, че всички са прави в спора.

Защото има по-красиви от най-красивите, по-колоритни от най-колоритните, по-шумни, цветни, по-по-най. Защото това са децата ни, това е бъдещето ни. Те са новите носители на песните танците и обичаите ни и те ще ги пазят ревностно и ще ги предават на своите деца и внуци, за да ни има, за да бъдем и пребъдем.
Нали така завършва благословията на войводите „Да бъде“!
Ами ще бъдем! И ще пребъдем!
Доказаха го днес брезничанчетата и радомирчетата

 

 

текст: Л. Седевчева
снимки: Лидия Димитрова, Мирослава Владова и Красимира Асенова


Публикувана на 21.01.2023


0 коментара