info@glashatai.com 23:06 22.05.2024

Българските младежи били мързеливи


Българските младежи били мързеливи Източник на снимката: vsekiden.com

Младежите ни между 15 и 29 са го ударили на живот - имат прекалено много свободно време и не напират да учат, нито да работят. Този извод представиха експерти след проучване на ефективността на младежките политики у нас, представено от зам.-министъра на младежта и спорта Калин Каменов. 77% от общо 1500 участници в допитването нямали намерение да изкарат допълнителни курсове, за да се квалифицират, 63% пък ги мързи да спортуват и не им минава през ума да се раздвижат. Най-лошото е, че 69% от интервюираните не четат.

Експертите намират много сериозен проблем - липса на всякаква инициатива у голяма част от новата генерация. Като капак 33% от анкетираните споделят, че едва свързват двата края, но въпреки това 51% от тях не работят. Апатия към политиката обхваща младите - 75% не се интересуват активно от политика - едва 28% смятат да гласуват на предстоящите местни избори, а 10% признават, че биха продали гласа си.

Зам.-министър Каменов обясни, че 29% от участвалите в проучването споделят намерението си да емигрират, макар че половината не знаят чужд език или го владеят твърде слабо. Половината не са ходили в чужбина, а тези, които са ходили е на почивка в съседни държави. 94% пък не са участвали в международни програми и обмен.

Според зам.-министъра на младежта и спорта, причините за тъжната статистика са комплексни и проблемът не е само в това, че няма работа. Има много възможности за работа. Въпросът е, че в доста случаи предложенията не стигат до тези, които имат нужда от работа. Повечето безработни нямат мотив и желание да търсят работа. Чакат някой да им помогне, тогава ние отиваме при тях и им помагаме, каза Каменов. Той уточни, че в последната година държавата е дала 1,4 милиона лева на младежки организации и неправителствени организации за развиване не само на младежките центрове. /vsekiden.com/


Публикувана на 06.02.2015

ГЕРБ - Избори 2024
0 коментара