info@glashatai.com 10:34 29.09.2023

Радев връчи втория мандат


Радев връчи втория мандат

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на втората политическа сила в 49-ото Народно събрание - парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в именно на съхраняване на Вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа пред нашите партньори."заяви Радев

След като получи втория проучвателен мандат от президента, формацията ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

До втория мандат се стигна, след като по-рано номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел върна празна папка на президента, а преди това тя и Николай Денков от ПП/ДБ обявиха, че двете партии ще се опитат да съставят правителство на ротационен принцип, в който първите 9 месеца министър-председател ще бъде Денков, а след това - Мария Габриел.

След изтеклите записи от заседание на ръководството на ПП, огласени от депутата Радостин Василев, Мария Габриел обаче обяви, че замразява преговорите за правителство, а представители на ГЕРБ, коментираха, че формулата на кабинета трябва да бъде променена и да се търси експертен състав.

 

Държавният глава възложи на акад. Николай Денков втория проучвателен мандат да предложи проектосъстав на кабинет.


Публикувана на 29.05.2023


0 коментара