info@glashatai.com 09:49 29.09.2023

Депутатите се върнаха на работа. Ето какъв политически сезон заявиха


Депутатите се върнаха на работа. Ето какъв политически сезон заявиха

Депутаттите се върнаха на работа в новата зала на бившия партиен дом. Официално защото другата сграда се нуждае от ремонт. На първото заседание присъстваха 188 от общо 240  народни избраници
Депутатите са на различни полюси и очакванията им за новата пленарна сесия на 49-ото НС са различни. Едни са песимисти, други оптимисти, а трети реалисти.  Най-важното за премиерът Денков е да се подготви бюджетът  След приоритетните закони Денков посочи тези за Шенген и еврозоната. "Приемаме ги, за да си оправим живота в България, така че това е целта на тези закони", допълни премиерът. 

"Ние не сме се събрали, защото се харесваме и обичаме, а за да свършим работа и 5-6 важни неща, засега те вървят. Докато вървят, това ще бъде нещото, което ще задържи правителството заедно, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента в първия ден на новия политически сезон. 


От парламентарната трибуна както си му е редът в началото на всеки политически сезон се изказаха лидерите на групи. Десислава Атанасова от ГЕРБ призова за повече смирение и по-малко арогантност. Тя припомни, че правителството е доминирано от втората политическа сила и каза, че ГЕРБ-СДС е поставила партийните си интереси на втори план. Ангажиментът ни пред избирателите беше да възстановим политическата стабилност и да изведем България от политическата изолация, посочи председателката на парламентарната група.

Атанас Атанасов пък заяви, че обществото има усещането, че законът не се прилага еднакво спрямо всички. "Политическата криза заплашваше да прерасне в упадък на институционалната система на държавата. Това с общи усилия беше преодоляно. Така беше създаден кабинетът "Денков – Габриел", като напрегнат компромис, чиято цел беше да се създаде възможност за възстановяване на парламентарната република въпреки различията между нас."

Това каза в декларация от името на ПП-ДБ Атанас Атанасов при откриването на новата пленарна сесия на Народното събрание.

Новата парламентарна сесия ще бъде под егидата на предстоящите местни избори. Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, отбеляза той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов вместо декларация при откриването на есенната сесия на Народното събрание посочи, че след няколко часа българин от Гърция – Милан Димитров, ще бъде екстрадиран от Гърция в САЩ на базата клетвена декларация от американски прокурор по обвинения, че извършвал търговия, която нарушава американските санкции срещу Русия.

Костадинов посочи, че е поискал съдействие от Министерството на външните работи, но не е последвала реакция и съобщи, че народен представител от „Възраждане“ е в момента в Гърция за да помогне на Милан Димитров.

Костадинов обвини българската държава и депутатите, че не правят нищо, за да защитят български граждани в трудни ситуация. Според него това е симптом за разпада на държавата.

Дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация при откриването на новата парламентарна сесия.

Спешно трябва да се приемат законите във връзка с Плана за възстановяване и Шенген, подчерта Карадайъ.

"Крайно време е всички да осъзнаят, че е необходима национална икономика и че без икономически растеж е невъзможна европейската ни интеграция", посочи още лидерът на ДПС от парламентарната трибуна.

Сред ангажиментите на ДПС той открои "спиране на прогресивното обедняване, достъпно здравеопазване, качествено образование".

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви при откриването на есенната сесия на Народното събрание, че "преди 3 месеца с много сглобки и задкулисие се създаде правитество, подкрепяно от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Това е правителство на задкулисието", заяви тя и обвини управляващите, че ни ги движи българския интерес, а личният им интерес

Според Нинова управляващото мнозинство е демонстрирало законодателна немощ и юридическа некомпетентност и посочи приемането на закони, които е трябвало да бъдат променяни веднага след това – законът за съдебнат а власт, за домашното насилие, за движение по пътищата.

"Няма да подкрепим законопроекти, които ограничават правомощията на президента. Това са предложения, мотивирани от страха на политическите партии. Тези, които са на власт, гледат да се задържат колкото могат", каза пред bTV председателят на ПГ на "Има такъв народ". Тошко Йорданов  По думите му този парламент е вреден, а "продукцията му е под нулата“.

"Ако прегледате колко закона приехме във времето, в което работехме и колко от тях отидоха "на ремонт“ веднага и колко неподготвени са депутатите, които ги предложиха… Този парламент е вреден и това правителство трябва да си ходи“, категоричен бе Йорданов.


Работата на парламента продължи с въпроси към премиера Денков

 

 


Публикувана на 01.09.2023


0 коментара