info@glashatai.com 21:21 01.12.2023

Ето какво време ни очаква през октомври


Ето какво време ни очаква през октомври

Предстоящият октомври се очертава да бъде с температури близки до нормата и с валежи около средните. Месецът ще започне с температури доста по-високи от обичайните за това време от годината, но после те ще се понижат - очакваме през страната да преминат серия от атмосферни смущения.
Очаква се средните месечни температури през октомври да са по-ниски от обичайната норма, която за равнините е между 15 и 19 градуса, за високите полета – между 14 и 17 градуса, а за планините – между 3 и 8 градуса. Най-високата температура през месеца ще достигне до 31-32 градуса, а най-ниската ще бъде около 5-6 градуса и то към края на месеца. Ще има условия и за валежи от сняг, но по планините. 

Времето през първото десетдневие на октомври 

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 2-5 градуса под климатичната норма. По-ниски ще са температурите в Източна България. Над останалата част максималните температури ще са между 24-32°С, а минималните ще са между 13-17°С, като по-ниски ще са във високите равнинни полета в Западна България – до 8-10°С. Доста по-високи ще са сутрешните температури по Черноморието - до 10-12°С, а максималните - от 23-24°С.

Месецът ще започне със сухо време, а в низините и около водните басейни и с мъгла. През деня ще е предимно слънчево и сравнително топло, а след обяд и с разкъсана висока облачност. Слаби атмосферни смущения очакваме над Източна България в първите дни на октомври. През следващите дни времето ще се определя от високо налягане. Температурите ще се задържат високи, като на места около 3-5 октомври те ще надминат 30°С.

Смяна на циркулацията очакваме към 5-9 октомври. Тогава от северозапад през страната ще преминат серия от атмосферни смущения. Очакват се валежи от дъжд, а над Източна България и съпроводени и от гръмотевици. 

Времето през второто десетдневие на октомври

В първите дни на второто десетдневие на октомври времето по често ще е облачно и дъждовно. Очакваме и серия от атмосферни смущения и по-ниски температури. По-чувствително застудяване се очакват по планини, където и на по-ниска надморска височина ще завали слаб сняг.

До края на второто десетдневие на октомври остава ветровито и температурите бавно ще се понижават. Очакваните максимални температури до края на второто десетдневие ще са между 12-18 °С. Минималните ще са по-ниски, като в равнините и планинските райони дори и под 5°С.

След 13 октомври вятърът от северозапад ще отслабне и в сутрешните часове около речните басейни ще се образуват и мъгли.Безветрието създава предпоставки и за замърсяване на въздуха около индустриалните райони.

Към 14 -18 октомври от североизток ще проникне малко по-хладен въздух, дневните температури ще се понижат чувствително и ще са под 12- 14°С. Според данните на климатичните модели, вероятността от образуване на средиземноморски циклони е много по-голяма в този период. Очакваме  валежи от дъжд, а над 1400-1600 метра - и от сняг. Сутрин ще бъде студено с условия за слани в западните полета. Не са изключени и мъгли, които след 10-12 часа ще се разсейват. 

Времето през третото десетдневие на октомври

Към датата на създаване на прогнозата (26.09.) повечето климатични модели прогнозират, че към края на месеца странната ни ще попада под влиянието на серия от циклони, преминаващи през Балканския полуостров, но преди лошото време през първите дни на третото десетдневие ще се радваме на приятни есенни температури и сравнително сухо време. Температурите ще се повишат и ще са между 14-20°С.


ИзточникЛ НИМХ и БТА


Публикувана на 27.09.2023


0 коментара