info@glashatai.com 22:13 01.12.2023

Представят памет, събрана в книга пред брезничани


Представят памет, събрана в книга пред брезничани

Паметта и последните разкази  на знаменития хореограф Лозан Иванчев е събрал и записал неговият правнук  Борис Тодоров и е издал в малка книга, озаглавена  „Петото поколение”. Тя ще има своята премиера утре в Музея на Брезник. Представянето ще е гарнирано с граовски хора, в изпълнение на брезнишки състав и с песни, изпяти от талантливите деца в града.

  В книгата се редят  спомени  за сватбите и песните които са се пеели, благословии,  традициите с раждането и отглеждането на детето,  за  делниците и празниците.  Неусетно се пренасяме  в  детството на 96- годишния Иванчев  

„Вие сега гледате само у телефоните и игрите  ви са у телефоните, а ние едно време имахме много интересни игри и по цел ден играхме по ливадите и дворовете.”, казвал той.   

   "Надявам се една резка от историята на българския род да остане за онези, които имат нагласата и търпението да прочетат тази книжица, другото ще го почувства българското сърце", казва младият автор

Публикувани са песни записани от „първото поколение „прадядото Никола Евтимов Давидов от с. Конска. Той е бил учител по френски език, а също така и офицер в 5-ти конен полк. 


Публикувана на 28.09.2023


0 коментара