info@glashatai.com 18:56 23.02.2024

Да идеш на сватба, да се озовеш във война и да не можеш да се прибереш у дома


Да идеш на сватба, да се озовеш във война и да не можеш да се прибереш у дома

Да идеш на сватба, да се озовеш във война и да не можеш да се прибереш у дома. Това на кратко е историята на осем от многото българи, блокирани в Израел. Драматичната случка ни разказа Радина Сибирска. Тя семейството и и други членове на фамилията летят до Израел в края на миналия месец, за да присътват на най-щастливия ден в живота на техни близки.
След сватбата, Сибирска и семейството и като по чудо се прибират с последни възможен полет в петък.
Членове на фамилията остават за да присъстват на предстоящия в страната празник и се озовават под обстрел в събота сутрин.


По думите на Радина близките и веднага се свързват с българското посолство, попълват  необходимите заявления, изпращат  сканираните си паспорти и всичко останало, което им е било изискано и очакват съдействие за евентуална евакуация.
До ден днешен, обаче хората се в Кабул. На сто и петдесет километра от летището и на стотици от Йордания. Пътят натам, обаче е невъзможен, заради преминаването му през палестински територии

В отговор на следващите запитвания, нашенци получават отказ да се качат на правителствения самолет, заради липса на места в него. Следва и уведомление, че няма да получат съдействие, заради факта, че част от хората в групата са с двойно гражданство.

Глашатай се свърза с пресцентъра на Външно министерство, Изпратихме и писмено запитване, както ведомството пожела. Почти три часа след опита ни да получим каквото и да било мнение, отговор няма.
Оставаме в готовност да пбликуваме становището на Министерство на външните работи, както и  отговорите на въпросите: дали наистина има отказ от съдействие за евакуация на наши сънародници от размирните райони?! Дали двойното гражданство е пречка, при положение, че на борда на единия самолет имаше чужденец,  стига те да ни бъде предоставен.
 

 

 

 


Публикувана на 10.10.2023


0 коментара