info@glashatai.com 10:41 15.06.2024

Разбраха се, сглобката се стабилизира


Разбраха се, сглобката се стабилизира

След като през последните дни взаимоотношенията между политическите партии в управлението търпщха разногласия, днес те се разбраха по спорните въпроси Трите формации, които подкрепят правителството, са се обединили около компромисни решения, с които да преодолеят разногласията си по казуса "Луйкол" и по предлагания от правителството бюджет за следващата година. Това беше обявено след среща на представители на Продължаваме промяната-Демократична България, ГЕРБ-СДС и ДПС, в която е участвал и министърът на финансите Асен Василев.

На спешната среща ГЕРБ-СДС и ДПС са поставили условие, за да участва във формирането на кворум в Народното събрание. Те са били прието от Асен Василев, като представител на ПП-ДБ, и след срещата е станало ясно, че правителството ще бъде подкрепено на вота на недоверие.

Компромисът на ГЕРБ и ДПС е по отношение на исканото от тях незабавно прекратяване на дерогацията за внос и преработка на руски петрол. То ще се случи в две стъпки, обясни Десислава Атанасова:

"Първата стъпка е от 1-ви януари спиране на квотите за износ. Втората стъпка е от 1-ви март - окончателна отмяна на дерогацията. Съгласихме се за този преходен период единствено и само, за да няма финансови сътресение на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат поети от българските граждани".

Относно компромисът за бюджета. Приети са две условия на ГЕРБ - заложените приходи да са по-реалистични и те ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лева, колкото е планираната вноска от "Газпром". Второто условие на ГЕРБ – да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти, като например автомагистрала "Струма", пътя Плевен - Русе, АМ "Хемус", медицинските хеликоптери и други.

Одобрено е и искането на ДПС – да има приоритетен списък за инвестиции за общините. Тези списъци ще бъдат неразделна част от бюджета, подсигурени със съответния финансов ресурс. Капиталовата част се намалява от 12 на 10 млрд. лева, а таванът за поемане на държавен дълг се намалява с 1,2 млрд. лева.

По третото условие – за осигуряване на евроатлантическо мнозинство, Асен Василев каза:

"Не на последно място, имахме доста откровен разговор с колегите от ГЕРБ, за това, че нито те, нито ние е добре да формират мнозинство с другите партии от парламента - ИТН, "Възраждане" и БСП, тъй като това води до "нездравословни процеси" и загуба на доверие".

В сряда ГЕРБ СДС и ДПС ще бъдат в Народното събрание и ще подкрепят кабинета, като гласуват против искания от опозицията вот на недоверие на правителството по темата "Национална сигурност".

Източник bnr.bg


Публикувана на 17.11.2023


0 коментара