info@glashatai.com 19:55 23.02.2024

Властта и фермерите се разбраха


Властта и фермерите се разбраха

Премиерът и зърнопроизводителите се разбраха. Това съобщи Николай Денков след срещата със земеделските производители.
"Имахме поредната среща със зърнопроизводителите, екипите на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Срещата отново беше съдържателна и задълбочена. Смятаме, че имаме съгласие по основните точки. В неделя очакваме да редактираме текста на споразумението, така че то да придобие краен вид и в понеделник да се подпише", допълни той.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите също потвърди, че се е постигнало съгласие между протестиращи и правителство.

“Имаме разбирателство по трите вида точки по декларацията, която бяхме представили предварително. Спираме ефективните протестни действия. Ще се изготви текст на споразумение между нас и министър-председателя, който да бъде разписан”, каза той.

Премиерът увери, че средствата за бранша няма да окажат влияние върху други сектори. “Средствата се осигуряват от бюджетите на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Не се изисква да се вземат средства от други сектори”, посочи Денков.
Той уточни, че част от дискусията е била, че най-малките производители с до 300 хектара няма да има нужда да доказват загуби, а по-големите ще трябва да го правят със справка.
Денков коментира, че спрямо площта, която имат най-много ще получават малките, а най-малко най-големите производители.
Земеделският министър Кирил Вътев посочи: “Чрез преструктуриране на бюджета на Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ се повтаря същото като миналата година. Никой няма да бъде ощетен”, увери той.
За следващата година обмисляме такава програма, така че земеделските производители да получават парите тогава, когато им трябват, каза земеделският министър и поясни, че за съжаление това няма как да се случи тази година.


Публикувана на 09.02.2024


0 коментара