info@glashatai.com 19:54 21.04.2024

Ето кое кафе е най-опасно за здравето


Ето кое кафе е най-опасно за здравето Източник на снимката: zdraven.bg

Експерти от Университета в Гьотеборг, Швеция, разкриха кое е най-опасното за здравето ни кафе.
Ободряващата напитка, приготвена чрез френска преса или нефилтрираното кафе крие най-големи рискове за сърдечно-съдовата ни система, пише Дарик, позовавайки се на изследването е публикувано в списание European Journal of Preventive Cardiology (EJPC).
За целите на проучването са включени над половин милион жители на Норвегия от двата пола на възраст между 20 и 79 години. Данните са събирани в продължение на 20 години, като участниците в проучването редовно са предоставяли данни за своята диета и по-специално за това, колко кафе пият и как го приготвят.
 Изводите показват, че навикът да се пие кафе не е вреден, но всичко зависи от начина на готвене на напитката. Така, например, употребата на филтрирано кафе се свързва с 12-процентно намаляване риска от ранна смърт от сърдечно-съдови заболявания при мъжете и 20-процентно намаление при жените. Най-ниска смъртност се наблюдава при хората, които пият от една до четири чаши филтрирано кафе на ден.
Най-опасно се оказа кафето, приготвено чрез френска преса. Поради липсата на филтрация, концентрацията на вещества, които повишават нивата на холестерол в кръвта, е много висока. Тези вещества са около 30 пъти повече в сравнение с филтрираното кафе, добавят от Университета в Гьотеборг

Източник .dariknews.bg

 


Публикувана на 18.02.2024


0 коментара