info@glashatai.com 20:57 15.07.2024

Традиционният радомирски конкурс провокира с темата за обичта


Традиционният радомирски конкурс провокира с темата за обичта Източник на снимката: архив

Община Радомир и Народно читалище”Напредък 1895” гр.Радомир за XIX- ти път обявяват Националния литературен конкурс”Мария Смилова” за ученици от първи до дванадесети клас на тема Обичам.

Във времена на общо отрицание, злоба и завист, целта на конкурса е учениците да се фокусират върху Обичам във всички познати и по- малко познати нюанси на това емоционално състояние на духа.

Тази година ще бъдат излъчени награди в три възрастови групи за поезия и проза, по две поощрения в група и три специални награди.

Председател на журито за трети път ще бъде поета и издател Максим Максимов.

Мария Смилова/1915-1993/ е родена в гр.Варна. Завършва педагогика и история, а след това и българска филология в СУ” Св.Климент Охридски”. Работи като учител и журналист. По стечение на обстоятелствата и се налага да живее в различни крайща на България, като последното от тях е гр.Радомир. Обичта си към родината изразява в четирите си исторически романа: ”Друм се вие”, „Господи, и ти ли си агарянин”, „Изкуплението на Кракра” и „Жертвен възел”. Приживе завеща личната си библиотека от ценни първи издания на книги. Сред тях, бе намерен ръкопис на „Приказки от стария калпак”,който бе издаден посмъртно от читалището, приятели и ученици на Мария Смилова.


Публикувана на 07.03.2024


0 коментара