info@glashatai.com 21:49 21.04.2024

Днес е Благовещение


Днес е Благовещение

Днес е Благовещение. Православната църква разнува Благата вест, която Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син. Благовещение се чества точно девет месеца преди Рождество Христово.

В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието, в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Празничната трапеза включва риба, независимо от Великия пост.

Не излизайте от дома на гладен стомах и празен джоб. Още сутринта хапнете добре и пъхнете в джоба си пари, защото според поверието кукувицата трябва да ви закука „на сит корем и пълна кесия“, за да ви върви.

И още нещо любопитно от народните гадания. Момичетата и младите неомъжени жени могат да узнаят името на бъдещия си съпруг, като станат рано призори, излязат да хвърлят боклука и чакат, докато чуят първото мъжко име

 


Публикувана на 25.03.2024


0 коментара