info@glashatai.com 21:53 21.04.2024

Главчев единствен приел да е премиер. Има седем дни за правителство


Главчев единствен приел да е премиер. Има седем дни за правителство

Президентът Румен Радев връчи на председателя на сметната палата Димитър Главчев папката с мандат за съставяне на служебния кабинет. 
Радев заяви, че той е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни и обеща да не се намесва по никакъв начин в съставянето на правителство.

"Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели- да ограничат максимално правомощията на президентската институция като ги поставят в тясна, невъзможна за изпълнение рамка. Направиха го чисто механично, без да отчитат някои дори елементарни положения. Най малкото като това, че, за да се нагърбиш с управлението на страната и то в момент на изразена политическа криза, не е достатъчно да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази изключително трудна задача. Именно така страната ни се оказва на прага на безпрецедентна криза, защото без да се състави служебно правителство, няма как да преминем към провеждането на предсрочни парламентарни избори, съгласно новия текст. А това означава да затънем за неопределен период в едно време на безвластие.

Благодаря на всички кандидати за служебен министър-председател, които се отзоваха веднага на моята покана за разговор. Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естество, които те споделиха пред мен, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този отговорен пост. Съжаявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени. Искам най вече да благодаря на председателя на Сметната палата господин Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази високо отговорна мисия.

Въпреки че в тези нови текстове няма ясно определен срок, имайки предвид естественото желание на българските граждани за повишена избирателна активност, за това да не се разкарват до урните в рамките на 1 или 2 седмици, а и за да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за европарламент, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни. Ще ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерския съвет. Тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на задължителни консултации', каза Радев


Публикувана на 30.03.2024


0 коментара