info@glashatai.com 21:51 21.04.2024

Изложба за Априлското въстание и връзката му с Брезник откриват а града


Изложба за Априлското въстание и връзката му с Брезник откриват а града

 Първият учител в Брезник Димитър Тонджаров е един от участниците в Апрлското въстание. Това разкрива изложба „Батак 1876г. Хроника на една безсмъртна пролет“, която ще покаже Музеят в Брезник. Експозицията е гостуваща и представя един от силните и същевременно драматични моменти от нашата история – Априлското въстание и неговото жестоко потушаване в Батак.

Хронологично е проследен хода на събитията през бурната пролет на 1876 година – от подготовката на въстанието в Четвърти революционен окръг до неговото избухване и потушаване.

Акцент е поставен върху епилога на Априлското въстание в Батак. Кървавата разправа с въстаналите батачани и героичната саможертва на хилядите в името на свободата разтърсват през онази пролет съвестта на Европа. И до днес разказът за онези страшни часове, когато думите „Свобода или смърт” са изковавали нашата историческа памет, ни съпътства и ни дава един от най-ценните уроци – за силата на духа, за саможертвата в името на идеалите, за вярата и стремежа към свобода.

Сградата „Кладното училище“, в която е представена гостуващата изложба„“Батак 1876г. Хроника на една безсмъртна пролет“, пази спомена за първия учител Димитър Тонджаров от Самоков (1825–1876), който с таланта си издига нивото на образователното дело в града. Той поставя началото на брезнишкото читалище и библиотеката в града, открива неделно училище за възрастни. Организира революционната пропаганда в този край. През 1875 г. заминава за Батак, където учителства и взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание. Изгаря посечен, заедно със своите ученици, в пламъците на въстанието за освобождението на своя народ.

Изложбата представя хронологично събитията с богат илюстративен материал от фонда на Исторически музей – град Батак. Движимите културни ценности, включени в нея, онагледяват и допълват по впечатляващ начин събитията от Априлското въстание в Батак, в далечната 1876г.: оригинални пощенски картички и снимки от фонда на музея, запечатали лица и събития в Батак след въстанието, Иконата „Св.Модест”, спасена от пожара, запален в църквата „Света Неделя”–последната крепост на въстаналото население в Батак през Априлското въстание 1876г, лични вещи на въстаници,, веществени доказателства, че Батак е пример за висок морал, за величие, за осмислена жертва. Да – Батак е жертва на турските зверства, но той е и „остров“ на вярата в свободното утре, на човешкото достойнство.
Изложбата ще бъде открита на 4 април от 16.30 часа

 


Публикувана на 02.04.2024


0 коментара