info@glashatai.com 00:11 23.05.2024

В Брезник започна подготовката на Граовския събор Видовден


В Брезник започна подготовката на Граовския събор Видовден Източник на снимката: архив

 В Брезник започна подготовката на Граовския събор Видовден. Tази година най-голямата проява в граовско ще е на  28, 29 и 30 юни.

Основният организатор Община Брезник вече събира заявления за за участие във фолклорната програма на Граовския събор Фолклорната проява е неизменна част от традиционният тридневен празник. Тя е  място за изява на различни самодейни колективи и индивидуални изпълнители от читалищата в община Брезник и гости от други населени места. Жанровете, в които се допуска представяне на участниците са словесен фолклор, песенно творчество, танцово изкуство, народни обичаи и показ на носии.

Целта на проявата е да издирва, съхранява и популяризира фолклорното ни наследство, в частност граовския фолклор, да стимулира дейността на културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи. Младото поколение да опознава, изучава и обиква фолклора и той да става негова потребност.

Право на участие имат всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители от различните творчески форми от отделните читалища в общината, изпълняващи автентичен фолклор и гостуващи самодейни колективи от други общини. Читалищата изготвят предварителна заявка за участие на групите, колективите и индивидуалните изпълнители. Всички участници във фолклорната програма ще получат грамота за участие. Фолклорната програма ще се проведе на 29 юни пред изложбена сграда “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник.

На Граовския събор “Видовден” ще бъдат представени словесен фолклор, песенно творчество, танцово изкуство и други жанрове. Според регламента за участие самодейните колективи, изпълняващи народни танци, трябва да бъдат съставени с до 10 участника и да изпълнят изпълнения с времетраене до 15 минути. Самодейните колективи, изпълняващи словесен или обреден фолклор, трябва да бъдат съставени с до 5 участника и да представят изпълнения до 15 минути. Самодейните колективи, изпълняващи народни песни могат да се представят с дуетни, трио и квартетни изпълнения и времетраене до 5 минути. За индивидуалните изпълнители на словесен фолклор времето за изпълнение е до 5 минути. До 3 минути на песен е времето за изпълнение на индивидуалните изпълнители на народни песни, които трябва да представят две изпълнения, уточняват организаторите на събора. Крайният срок за подаване на заявки за участие е до 17 юни.

Формуляри за участие се приемат на адреса на община Брезник, ул. Е.Георгиева 16 или на e-mail: obshtina_breznik@abv.bg. rumi_tsveti@abv.bg


Публикувана на 16.04.2024

ГЕРБ - Избори 2024
0 коментара