info@glashatai.com 00:15 23.05.2024

Болни от коклюш и в Перник


Болни от коклюш и в Перник Източник на снимката: bTv

Случаи на коклюш има и в Перник. Това сочи карта разпространена от btv.  От медията твърдят, че картата на страната е изработена на база информация на здравните власти

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни:
• Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица).
• В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.
• При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).

При юноши, възрастни и деца, които са частично имунизирани, заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите. При тези групи и при много малки бебета диагностицирането на болестта е по-трудно.
Заболяването протича най-тежко при бебета. Неваксинираните бебета и такива, чиито майки не са ваксинирани, прекарват особено тежко болестта. Могат да настъпят усложнения като пневмония, енцефалопатия (заболяване на мозъка), припадъци и дори смърт.

Предава се по въздушно-капков път когато заразеното лице кашля. Може да се предаде също от лице, което има мека форма на заболяването или от инфектирано лице, което няма симптоми. Често заболяването се предава от по-големи братя и сестри или родители, които го донасят у дома, и така се заразява бебето в семейството.

Всички, които не са ваксинирани срещу коклюш, или при които периодът на активност на ваксината е изтекъл, са изложени на риск от заразяване.

Как може да бъде предотвратено заразяване с коклюш?

Най-сигурният начин за защита срещу коклюш е пълната имунизация.

. В България задължителна имунизация срещу коклюш се извършва общопрактикуващите лекари на втори, трети и четвърти месец с ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит Б.
Реимунизация се провежда на деца от шестнадесетия месец срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и на 12 г. възраст срещу дифтерия, тетанус, коклюш.

 


Публикувана на 20.04.2024

ГЕРБ - Избори 2024
0 коментара