info@glashatai.com 21:48 15.07.2024

Бактерия убива хора за 48 часа


Бактерия убива хора за 48 часа Източник на снимката: internet

Болест, причинена от рядка „месоядна бактерия“, която може да убие хора в рамките на 48 часа, се разпространява в Япония, след като страната облекчи COVID ограниченията. За това съобщава агенция Bloomberg., цитиран от  24chasa.bg

 Случаите на Синдрома на стрептококовия токсичен шок (STSS) достигнаха 977 от началото на година до началото на юни. Само за сравнение през миналата година е имало общо 941 случая, съобщават от Националния институт по инфекциозни болести, който следи заболеваемостта от 1999 г. насам.

Стрептококите от група А (GAS) обикновено причиняват подуване и болки в гърлото при деца – състоянието е известно още като „стрептокок в гърлото“.

Проблемът е, че някои видове бактерии могат да доведат до бързо развиващи се симптоми, включително болка и подуване на крайниците, треска, ниско кръвно налягане, некроза за тъканите, проблеми с дишането, остра органна недостатъчност и смърт.

 Хората над 50 години са по-податливи на заболяването, съобщава още Националния институт по инфекциозни болести в Япония.

„Повечето от смъртните случаи настъпват в рамките на 48 часа“, каза проф. Кен Кикучи, специалист по инфекциозни болести в Медицинския университет в Токио.

„Пациентът може да забележи подуване на краката си сутринта, като следобед отокът обхваща подбедрицата до коляното, а до вечерта може дори да умре“, посочи още проф. Кикучи.

Има и други страни, които са докладвали за скорошни огнища на заболяването. В края на 2022 г. най-малко 5 европейски нации са докладвали на Световната здравна организация (СЗО) за увеличение на случаите на инвазивно стрептококово заболяване от група А (iGAS), което включва STSS.

 СЗО съобщи, че нарастването на случаите е започнало след отмяната на COVID ограниченията и възобновяването на пътуванията.

При сегашния процент на инфекции, броят на случаите в Япония може да достигне 2500 до края на годината, като здравните власти в страната очакват „ужасяваща“ смъртност от 30%, пише bTV.

Проф. Кикучи каза, че пациентите могат да имат газове в червата и да се оплакват от по-чести изхождания. Това крие риск от замърсяване на ръцете чрез изпражненията.

източник 24chasa.bg


Публикувана на 17.06.2024


0 коментара