info@glashatai.com 21:14 15.07.2024

Започна тридневният празник на Брезник /снимки/


Започна тридневният празник на Брезник  /снимки/

Със слово на кмета на Брезник Васил Узунов, емоционално награждаване и спектакъл на ансамбъл "Гоце Делчев" започна празникът на Брезник- Граовският събор "Видовден".Традиционно той се провежда в последните петък, събота и неделя на месец юни, когато брезничани отбелязват по стар стил празника Видовден.

За да уважат жителите и гостите на града в Брезник бяха народният представител Димо Дренчев, областният управител Людмил Веселинов, кметът на Радомир Кирил Стоев, представители на регионални институции.

Кметът на Брезник Васил Узунов приветства съгражданите си  и гостите на празника.  "Днес предания и обичаи се преплитат в минало и настояще. Изпълват ни с емоции, които предаваме и на нашите гости, идващи за празника всяка година. През тези празнични дни пред нас ще се разкрие богатството на фолклора със своята автентичност и ще се обединят поколенията, изразявайки обичта си към тази традиция. За това, всички ние, нека да отворим сърцата си и да се насладим на прекрасния граовски събор Видовден", каза Узунов.


По-рано през деня беше разпространено специалното послание на кмата към съгражданите му Узунов пожела за празника здраве, настроение и самочувствие

Емоционално награждаване съпътстваше откриването на празника. По повод Видовден, Узунов връчи плакет на мъжкия отбор на футболен клуб "Чорни", класирал се на първо място в Областното първенство по футбол за сезон 2023/2024 година и лично поздрави всички футболисти

Областнипт управител Людмил Веселинов подчерта значението на събора като събитие, което свързва местната общност с корените, богатството и красотата на фолклора. Той зрази своята благодарност към кмета на община Брезник Васил Узунов, организаторите и участниците за усилията им да съхраняват традициите и да поддържат жив духа на региона. "Това е събор, който извира от една вековна традиция, от недрата на земята. Свързан е с историята и бъдещето.

Празникът на Брезник и цяло Граово продължава до неделя. Утре предстоят традиционните турнири по футбол и волейбол за ветерани, както и демонстрации по карате. В следобедните часове самодейни колективи от общината и гостуващи читалища ще изнесат фолклорна програма.Готова е фолклорната програма за Видовден Вечерта на утрешния ден ще продължи с концерт на  Графа.

Още по темата: Да си брезничанин

 


Публикувана на 28.06.2024


0 коментара