info@glashatai.com 21:33 15.07.2024

Разбраха се: лекарствата- на една рецепта, купуват се в различни аптеки


Разбраха се: лекарствата- на една рецепта, купуват се в различни аптеки

Аптеките ще получават 15% от стойността на отпусканите медикаменти, но не повече от 25 лв. на продукт. За това се разбраха фармацевтичният съюз и НЗОК след няколко дни преговори.

Договорката няма да отмени предложените от Министерството на здравеопазването облекчения за пациентите при изписването на лекарства, които частично или напълно се покриват от НЗОК, стана ясно от изявленията след срещата във вторник.

Така лекарите ще изписват всички лекарства на една рецепта, а хората ще може да ги купуват и от различни аптеки. Досега на една рецепта можеше да има до три медикамента, а болният трябваше да ги купи от едно място. В противен случай дори и едно от лекарствата да липсва, тя се брои за изпълнена. Пациентите трябваше да обикалят аптеките, за да намерят къде има всички медикаменти, изписани на рецептата.

В края на юни предложени промени в наредба 4 предвидиха всички лекарства, изписани по НЗОК, да бъдат вече на една рецепта с неограничен брой продукти, като всеки може да се изпълнява на различно място. Според мотивите към проекта сега съществуващото ограничение за изписване на една рецепта до три лекарствени продукта за до три заболявания е медицински необосновано, както и не носи финансови ползи за НЗОК. Освен по медицинска целесъобразност друга цел на отпадането на досегашното ограничение е да се даде  възможност за назначаване на цялостна и комплексна  лекарствена терапия в едно електронно предписание, гласят мотивите към проекта. С него се предлага и да се предостави възможност за частично изпълнение на едно електронно предписание в една или в различни аптеки, при ограничение за цялостното и окончателно приключване изпълнението на предписанието до 3 работни дни от отварянето на рецептата.

източник 24 часа


Публикувана на 10.07.2024


0 коментара