info@glashatai.com 01:59 27.06.2022

Живак в небето е причина за тежки болести


Живак в небето е причина за тежки болести

Огромните количества живак, за които се твърди, че се съдържат във въздуха у нас, са изключително опасни за здравето, пише България днес. Отравянето с елемента уврежда най-често черния дроб, бъбреците и кожата. Това е казала за изданието доктор Снежа Златева от клинична токсикология във варненската Военноморска болница.

Повод за думите й е проучването на "Грийнпийс", в което се твърди, че 700 кг живак се отделят годишно в атмосферата в България. Всичко това е в резултат на битовото отопление, работата на ТЕЦ-овете и горивните процеси в индустрията. В изследването се твърди, че за периода 2010-2013 г. са отделени над 3,3 тона живак. Според анализа натрупването му в околната среда застрашава както здравето на хората, така и природата.
"Имам леки съмнения относно проучването на "Грийнпийс". В моя дългогодишен опит не съм срещала кой знае колко подобни случаи. Можем да се отровим с живак само ако го вдишваме. Няма как да разберем, че в организма ни има от тежкия медал. Симптомите липсват. Само чрез изследвания можем да го установим. По принцип не трябва да има никакъв живак в организма на човека. /източник:bgdnes.bg/


Публикувана на 03.10.2015


1 коментар