info@glashatai.com 03:00 27.06.2022

Холера съвсем на близо да нас


Холера съвсем на близо да нас

За случаи на холера съвсем на близо да страната н и информира “Всеки ден”. Случай на заразата е засечен макар и само симтоматичо и непотвърдено  в Гърция. В южната ни съседка са в шок от няколко дни. 79-годишен холандски турист бере душа в болница в Атина със симптоми на холера. Засега обаче не е окончателно потвърдено, че той е носител на страшната болест. Човекът е в критично състояние. Гърците са убедени, че заразата е тръгнала от огромното количество бежанци, преминаващи по суша и море през държавата им.

Най-вероятно холандският турист, чиито окончателни изследвания се чакат в близките дни, е лепнал заболяването на най-имигрантския остров Кос в Егейско море. Той е бил на почивка там, когато получил симптоми на гастроентерит. Състоянието му бързо се влошило. Приет е в болницата на острова в нощта срещу петък. Почти веднага обаче заради тежкото му състояние е транспортиран в Атина за лечение и пълни изследвания. „Новината се разпространи мълниеносно. Не само в Атина, в цяла Гърция хората са притеснени. Вече съвсем твърдо се говори, че бежанците носят всякакви опасни зарази. Но когато се разбра за холера, направо са потресени”, разказа за „Всеки ден” нашенец, който в момента е в Солун.

От лабораторното изследване на 79-годишния холандски турист става ясно, че засега тестовете за холера бактерии са отрицателни. От пробите, взети от пациента и изпратени в Централната лаборатория по обществено здравеопазване за контрол и превенция на болестите, не се изолира бактерията „вибрио холера”. Лабораторните изследвания продължават с допълнително молекулярно изследване. За крайната диагноза ще са необходими още няколко денонощия. Паниката в Гърция обаче остава, независимо от това от какво точно е болен холандецът, пишат медиите в Атина.

В гръцката столица таксиметрови шофьори вече най-категорично отказвали да качват бежанци в колите си. И по магазините хлопвали врати пред имигранти, което е абсолютно нетипично за гръцките търговци. На остров Кос моментално е пристигнал специализиран екип. Започнало е спешно взимане на проби за изследване първо от питейната вода, с която много често се пренася холерата. Гръцките здравни власти са под пара да установят има ли зараза, тъй като болестта се пренася много лесно и може да пламне епидемия.

„Холерата е ужасно прилепчива. Ако наистина се окаже, че в Гърция заразата е факт, пренасянето й в България може да се случи”, коментира за „Всеки ден” лекар микробиолог от Националния институт по заразни и паразитни болести. Той припомни, че холерата е тежко инфекциозно заболяване, чревна инфекция, предизвикана от бактерия – холерни вибриони. Болният е в интоксикация, с поражение на тънкото черво, с болки в корема, много водниста диария. А най-страшното е светкавичната и остра дехидратация – обезводняване на целия организъм.

Холерата се пренася и предава изключително лесно – с вода, с хранителни продукти, с фекалии, от замърсените ръце. Възможно е заразен да умре и в рамките на три часа, ако не е подложен на лечение много бързо, сочат специалистите.

Най-често холерните попаднат в червата, преминавайки през устата, хранопровода и стомаха на човек. След попадане на причинителите в стомашно-чревния тракт на заразения човек следва инкубационен период, през който инфекцията все още няма клинични прояви, нищо не подсказва, че си заразен. След около 5 дни обаче се развива остра инфекция на червата. Но и тогава заразеният може да не се усети.

При много хора инфекцията може да е без симптоми. Или пък да има нещо като лек гастроентерит с малко водниста диария, без други оплаквания. Когато обаче се стигне до тежките форми на холерата, внезапно започва упорито, крайно тежко воднисто разстройство. Изпражненията стават на мътна течност, описвана като „оризова отвара”.

В тази фаза болният е най-опасен – сее огромен брой холерни вибриони, замърсяващи всичко наоколо. Започват симптоми като повръщане , тахикардия, загуба на еластичността на кожата, изсушаване на лигавиците, ниско кръвно налягане, жажда, мускулни спазми и др. Без лечение всичко завърша с настъпване на шок и смърт в рамките на няколко часа.

В България холератата е била сериозен проблем на 6 пъти, откакто има данни. И то отдавна. Винаги е идвала отвън, най-често от днешна Турция. През 1831 г. пристига от Румъния, през 1848 г. е внесена през Цариград, през 1854 г., по време на Кримската война, нахлува през Варна, през 1865 г. – отново през Цариград. В периода 1912-1913 г. върлувала сред българските войски и сред населението на страната по време на Балканската война, като 60 372 души са известните заболели.

Следва холерният период у нас 1914-1918 г. с бацил, дошъл през Румъния – заразените са 845 души, знайните починали са 146. И в по-близко време – 70-те години на миналия век, България е заплашена от холера и се извършват и имунизации.

През 1970 г. се вихри холерна епидемия в Истанбул с хиляди болни и десетки умрели. През същата година заразата е и в СССР. През 1973 г. има болни и починали и в Италия. Тогава холера в Европа е регистрирана още в Румъния, Албания, Русия, Украйна, Молдова.  /източник: „Всеки ден”/


Публикувана на 05.10.2015


0 коментара