info@glashatai.com 11:38 25.04.2024

Мертениците тази година- разнообразие, граничещо с безобразие


Мертениците тази година- разнообразие, граничещо с безобразие

Дни преди първи март, когато ще се закичим с бело-червени амулети за здраве и късмет, улиците се препълниха от търговци на мартеници. Репортерска проверка установи, че разнообразието е голямо, толкова голямо, че на места граничи с безобразия и откровена кичозност. Ликове на фолк изпълнители, същества от анимацията и маймунки всякакви, нали все пак е годината на Маймуната. Та маймунджолъци са заменили ланшните овци би трябвало да примамват, с разнообразие и с безобразие, все тая. Медальоните и гривните си остават едни от най-предпочитаните. И там кичът е огромен. Стъклени топчета и мъниста заменят конците, понякога дори не са бели и червени.  Ренде за пармезан се кипри по сергиите, а изумения поглед на изостаналите в мартеничната мода среща откровено хокане и обвинения в задето не си в крачка със съвремието.

Търговците са на принципа- ден година храни и в  духа със съвремието или по-скоро с грешките му напористо изтъкват “качествата” на стоката си, пренебрегвайки, дори нахоквайки всяко различно мнение. Печалбата в момента им е най-важната. Някои си докарват до 50-100 лева на ден, други по-малко зависи къде е масата и какъв е народопотокът.
Печалбата е сигурна и гарантирана, обаче. Тя е за сметка на естетиката и качеството. Почти няма от онези красиво ръчно изработени сувенири. От първата до последната сергия дебнат едни и същи екземпляри предимно китайски, закупени от емблематичния стоков пазар в София или от някоя от търговските вериги. После само се сменя цената и мартеничката от 60 стотинки става левче, признават находчиви търговци, кълнейки се, че точно те не правят така.

“Не го ща този кич, каза млада жена” и допълни, че сериозно обмисля възможността да си купи вълна или прежда и да връзва на ръцете на любимите си хора саморъчно пресукан сувенир. “Поне ще е истински”.

Според търговците българинът пазарува в последния възможен момент, затова се молят в началото на другата седмица времето да е благосклонно към тях та да изкарат някой лев. Нашенецът отделя до 10 лева за мартеници. Главно се купуват белите и червените конци за семейство, приятели и колеги, като цените не са мръднали през последните години, за да не се губят клиентите. За 3 лева може да се напазаруват около 30 мартеници.

 


Л. Седевчева


Публикувана на 25.02.2016


2 коментара