info@glashatai.com 18:39 01.10.2020

Улиците са големи и мартеници дебнат отвсякъде


Улиците са големи и мартеници дебнат отвсякъде

Ден преди първи март, когато ще се закичим с бело-червени амулети за здраве и късмет, улиците се препълниха от търговци на мартеници. Репортерска проверка установи, че разнообразието е голямо, толкова голямо, че на места граничи с безобразия и откровена кичозност. Ликове на фолк изпълнители, същества от анимацията и кратуни във всякакъв цвят би трябвало да примамват, без значение дали имат нещо общо с мартениците. В духа със съвремието или по-скоро с грешките му, търговци напористо изтъкват “качествата” на стоката си, пренебрегвайки, дори нахоквайки всяко различно мнение.

Много са малко онези нашите, истинските, които си струва да подари човек, коментираха купувачи и продължаваха с разглеждането на следващата сергия.

“Не го ща този кич, каза млада жена” и допълни, че сериозно обмисля възможността да си купи вълна или прежда и да връзва на ръцете на любимите си хора саморъчно пресукан сувенир. “Поне ще е истински”.

Цените- както се казва за всеки джоб от 10 стотинки до 10 лева. Естествено, българският символ с произход Китай е най-евтин. И това също е символично…

 

Любомира Седевчева


Публикувана на 28.02.2015


0 коментара