info@glashatai.com 21:08 04.06.2020

Първо в Глашатай: Лумна огънят на Сурва в Граовско /снимки/


Първо в Глашатай: Лумна огънят на Сурва в Граовско /снимки/

Лумна огънят на Сурва в Граовско. Селата бяха огласени от оглушителен звън на чанове и озарени от пречистващата светлина на огъня: ритуалният, магичният, обновяващият, всесилният.
Традицията беше спазна и тази година. В част от селата с доста съвременен привкус, съъбираща множество гости, превръщаща се в зрелище. Други заложиха на  почти автентичния вид на празника, давайки си сметка, че това е начина да пазим живо онова малко пламъче, съхранило духа ни през вековете. Подобен автентичен, пълен с магична сила и много стил се оказа сурвакарският празник в брезнишкото село Бегуновци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проявата беше отганизирана от читалището и кметството и носеше стилът и мистиката на древността.  Времето сякаш беше спряло, а стихиите  се слели в една, за да върнат вековната традиция или по-скоро да пренесат съвременниците там някъде преди хилядолетия, когато иманно този ритъм и звук са били разковничето на възраждащата се природа.

Малки и големи се събраха и с притаен дъх наблюдаваха ритуалът на най-магичната вечер, пожелаха си здраве, добруване и някъде тайничко в душите си измолиха добруването през цялата година. Защото така се прави и защото това е Сурва.

 

текст. Л. Седевчева

сн. Т. Матеева


Публикувана на 13.01.2017


0 коментара