info@glashatai.com 06:40 30.05.2024

Ще сътвори ли Трън Голямо нещо, утре


Ще сътвори ли Трън Голямо нещо, утре

Трън е малко градче с китна природа, умни и даровити хора, с особено чувство за чест и достойнство и екзотичен диалект. Цялото това богатство събрано на малка територия и заобиколено от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица е дало много на България и не малко на света. Величието на сътворените от природата картини са пленили не един и двама и хората често се връщат за да им се насладят и да черпят сили и вдъхновение от неземно красивото.
Хората, предците, са прославили не само Трън но и България из цял свят.  Достатъчни са само две, от многото имена:  Гюрга Пинджурова и доктор Стамен Григоров- новатори, откриватели, олицетворение на Голямото.

Голямо нещо са на път да сътворят утре наследниците им. На път са да кажат мнението си по въпрос, касаещ по-нататъшната им съдба. Дали местният референдум ще се превърне в онова Голямо нещо , позволяващо на малкият човек да каже мнението си, да гради съдбата си, да завещае по-доброто (според разбиранията си) на своите деца и внуци предстои да разберем

Местният референдум на който трънчани трябва да дадат отговор на въпроса "Против ли сте община Трън, чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?" беше атакуван нееднократно в съда. Явно доказателство, че от мнението на трънчани зависи много. След като съда позволи допитването да се случи, на път е да се случи и Голямото нещо- малкият гражданин да може да защити собствения си интерес и да даде надежда на всички малки граждани, че могат да управляват съдбите си въпреки или подкрепяйки  големите интереси.

Трънчани са мъдри хора, горди и с несломим дух, носещи в себе си красотата на природата и в същото време почитта си към силата и, правещи трудни избори, отстояващи своето, борещи се със  зъби и нокти, за своето си, за оцеляването, за живота: своя и този на децата си- все качества, които трябва да се адмирират и уважават. Предстои да видим изборът им и да разберем дали за пореден път в този край ще се роди нещо Голямо.

Любомира Седевчева


Публикувана на 10.06.2017

ГЕРБ - Избори 2024
0 коментара